Even voorstellen…Caspar Menger

Als Caspar over zijn werk praat, dan kan je beter een developer of een computer zijn. Een leek snapt er namelijk niets van. Gelukkig kan Caspar het ook op een Jip en Janneke manier uitleggen, zodat je het een klein beetje begrijpt. Voor de zekerheid hebben we de teksten vertaald naar gewoon Nederlands zodat iedereen de blog kan lezen.

Naam, leeftijd, woonplaats, gezinssamenstelling, huisdieren?

Ik ben Caspar Menger, 31 jaar en woon in het centrum van Doetinchem. Ik woon alleen en heb ook geen huisdieren.

Caspar aan het tennissen

Vrije tijd, hobby’s, sport?

Eigenlijk best veel, haha. Het grootste deel van mijn vrije tijd besteed ik aan games, voornamelijk op de PC. Ook luister ik dan podcasts of kijk streams over gaming. Bord- en kaartspellen vind ik ook leuk om te doen wanneer ik in de gelegenheid ben. 

Daarnaast kijk ik ook graag TV series, maar tegenwoordig eigenlijk alleen maar anime.

Ik ben verder graag met muziek bezig, waarbij ik een boel verschillende genres leuk vind maar vaak terugval op Jazz fusion of Progressive metal. Soms oefen ik ook zelf wat op mijn gitaar of elektronisch drumstel.

Wat betreft sport probeer ik één keer per week te tennissen met mijn zwager hier in Doetinchem. Ook vind ik iedere maandag CrossFit met de collega’s van BeSite altijd erg leuk.

Je bent een Back-end Developer, wat doe je dan? En denk aan de Jip en Janneke uitleg.

Eigenlijk ben ik bij BeSite meer begonnen als Front-end of Full-stack Developer, maar nu inderdaad vooral met Back-end ontwikkelen bezig. Dat houdt in dat ik programmeer aan applicaties, hetgeen dat voor de juiste werking van het systeem zorgt. Dit houdt in dat ik bezig ben met het verwerken van data dat door o.a. een Front-ender wordt ingevoerd. Maar ook dat data correct wordt opgeslagen of doorgezet naar andere applicaties.

Wat heb je daarvoor gestudeerd?

Grappig genoeg heb ik dezelfde opleiding gevolgd als onze ontwerper Niels, namelijk Communicatie en Multimedia Design aan de HAN. Van die opleiding heb ik eerst de informatica propedeuse afgerond, maar daarna ben ik toch overgestapt op communicatie (design) binnen de opleiding. Deze opleiding is behoorlijk breed waardoor ik in aanraking kwam met allerlei (digitale) vakgebieden. Denk hierbij aan Web development, maar ook 3D modelleren en videobewerking, onderwerpen die mij ook erg aanspraken en ertoe hebben geleid dat ik de overstap heb gemaakt. Uiteindelijk ben ik via een scripting minor toch weer teruggekomen bij het programmeren. Niet alleen omdat ik het leuker vond, maar ik was er ook beter in en er was simpelweg meer werk in te vinden.

Voor degene die het nog niet weten, Caspar is een mega spelletjes fanaat. Wat is je favoriete bordspel en waarom?

Spelletjesavond met collega's
Codenames tijdens spelletjesavond op kantoor

In mijn familie zijn er veel spelletjesfanaten, dus ben ik daar automatisch in meegegaan. Standaard zijn er dus op familiefeesten altijd wel een aantal een spel aan het spelen en vaak worden ook nieuwe spellen geïntroduceerd. Hier dan een aantal van mijn favorieten:

  • Mahjong Riichi, lastig om medespelers te vinden omdat het moeilijk uit te leggen is. De moeilijkheid maakt het eigenlijk wel weer leuker. Het heeft wat weg van Rummikub, alleen houd je de stenen altijd bij je en probeer je bepaalde combinaties te maken.
  • Codenames, makkelijk uit te leggen en kan met een variërend aantal spelers gedaan worden. Het is een leuke uitdaging om een zo goed mogelijk woord te verzinnen.
  • Klaverjassen, maar dan wel met bieden. Bieden voegt een extra tactische laag toe waardoor het minder op geluk is gebaseerd en je meer met je maat kan samenwerken.
  • Mottainai (of de voorganger Glory to Rome), in dit spel kunnen acties leiden tot meer acties, dus in sommige gevallen kan het ineens heel hard gaan met de punten.

In de pauzes ben je ook Japans aan het leren op je telefoon. Hoe gaat het daarmee en wanneer staat je vakantie naar Japan gepland?

Klopt, met de Duolingo app staat de teller inmiddels op bijna 1200 dagen achtereenvolgend. Daarvoor ook nog wel een tijd bezig geweest maar helaas een dag gemist. Deze app is vooral voor grammatica en woordenschat. Het was een handige en leuke app om te beginnen met het leren van een taal. Inmiddels heb ik ook nog een andere app, speciaal om de karakters te leren, waarbij ik nu 600 tekens grotendeels kan herkennen en schrijven. 

Voor de reis naar Japan staat nog niks gepland. Ik ben net terug van een drieweekse roadtrip door Amerika, dus eerst weer even sparen.

Wat maakt het dat je het werk zo leuk vindt?

Naast de bovengenoemde hobby’s vind ik het leuk om te puzzelen. Bij programmeren en met name het oplossen van bugs of het uitdenken van complexe vraagstukken krijg ik een beetje een idee van een grote puzzel. Je hebt een bepaalde invoer, een verwachte uitvoer en de daadwerkelijke uitvoer. Hierbij moet je nagaan waarom het niet klopt met wat je verwacht en op welk punt in het systeem het begint af te wijken van hoe je het zou willen hebben.

Verder komt het gevoel voor talen ook terug in de syntax van programmeertalen en vind ik het leuk om samen met andere programmeurs te kunnen sparren om gezamenlijk een lastig probleem te kunnen tackelen.

Favo smaak chips?

Ik koop niet heel vaak chips. Meestal eet ik bij het kijken van een serie een bakje studentenhaver of chocolade pinda’s.