Digital Nomad

Zoals je waarschijnlijk op mijn LinkedIn hebt gelezen, ben ik op dit moment voor een maand op het eiland Madeira (Portugal), zodat ik het leven als een digital nomad kan uitproberen. In deze blog vertel ik over mijn eerste ervaring over het leven als een digital nomad. 

Wat is Digital Nomad?

Voordat ik je vertel wat mijn ervaringen zijn over de eerste week, vertel ik graag meer over wat voor mij een digital nomad is. Covid-19 heeft voor veel ellende gezorgd in de wereld, maar het heeft ook het leven als digital nomad gestimuleerd en daar ben ik persoonlijk heel blij mee. Wij zijn er namelijk achter gekomen dat we niet altijd op één en dezelfde plek hoeven te werken. Een digital nomad (nomaden) is een persoon die bij uitstek op veel verschillende plekken kan werken over de hele wereld.

De eerste week

Natuurlijk ga je hier lezen dat het geweldig is, want anders had ik er ook nooit een blog over geschreven. Wel wil ik eerlijk met jou zijn, het is niet alleen maar leven op een roze wolk. De reis begon namelijk met een verschrikkelijke vertraging op Schiphol. Over een vlucht waar je normaliter iets meer dan 4 uur over doet, heb ik in totaal 20 uur over gedaan.

Maar als je eenmaal bent geland en uit het vliegtuig stapt weet je dat je op een hele mooie plek bent aangekomen. Ik heb ervoor gekozen om in een co-living huis te gaan wonen, zodat ik direct met mensen in contact kom en meteen kan werken aan mijn Engels (dit is namelijk een van mijn doelen).
Dit maakt het ook wel spannend, want pas je wel binnen de groep? Hoe is de communicatie onderling? Liggen we allemaal wel een beetje op één lijn? Na drie dagen wist ik dat we een hele leuke groep hebben en dat we de komende maand het heel gezellig gaan hebben met elkaar. Het eiland Madeira heeft een prachtige natuur en de wandelpaden zijn erg gaaf en ook een beetje uitdagend.  

Wat levert het je nou op?

Wat een maand werken als digital nomad je oplevert is voor iedereen verschillend natuurlijk en is ook niet met SMART doelen te analyseren. Wel probeer ik voor jullie op te sommen wat mijn leerervaringen van de eerste week zijn. 

  • Het maakt je weer opnieuw nieuwsgierig als mens, omdat je je gaat verdiepen in de mensen die je ontmoet en de cultuur waarin je beland. 
  • Je gaat leven buiten je comfort zone en dat maakt dat je even gedag zegt van je ‘standaard’ leven in Nederland. Hierdoor leer je je blik te verruimen en krijg je andere zienswijze op bepaalde onderwerpen. 
  • Een van mijn doelen is het verbeteren van mijn Engels en dat lukt zeker. Ik woon samen met Russische, Duitse en Poolse personen waarbij de gezamenlijke taal Engels is.
  • Ik heb geleerd dat wij als Nederlanders erg materialistisch zijn en ben blij dat ik dat hier wat meer kan loslaten en niet altijd de nieuwste spullen nodig heb om mezelf te vermaken. 
  • En natuurlijk vergroot je je netwerk met mensen die overal over de hele wereld leven en je weet maar nooit waar dat goed voor kan zijn.

Ik hoop dat iedereen die dit leest zichzelf de kans geeft om het leven als digital nomad te ervaren. Als werkgever kan het je ook veel opleveren, want ik weet zeker dat je personeel je heel dankbaar is voor de kans die je ze geeft. Verder geloof ik er ook in dat je je medewerkers meer motiveert met het leven als digital nomad en misschien nog wel het belangrijkst, het is ook heel goed om burn-outs te voorkomen. Tot slot, nog even een jaloersmakende foto (sorry, not sorry).