De stage van Mike

Mike heeft 5 maanden bij ons stage gelopen en in zijn laatste week hebben we hem gesproken. Wat voor moois hij heeft opgeleverd en hoe hij zijn stage heeft ervaren willen we graag met jullie delen. Weet je nog niets over Mike en zijn stage, lees dan eerst deze blog waarin hij zichzelf heeft voorgesteld toen hij begon aan z’n stage.

Hey Mike, hier zijn we dan, de laatste dagen van je stage.

Ja, die 20 weken zijn voorbij gevlogen. Als je had gezegd dat ik hier pas 8 weken ben, had ik het ook geloofd. Dan kan je daar al wel uithalen dat het positief is verlopen.

Dat is al een mooie binnenkomer. Even ter recap: je bent 21, studeert Bedrijfskundige Informatica & Management en zit in het derde studiejaar. Je stageopdracht is BeSite begeleiden in het ISO-certificeringstraject. Hoe is je stage verlopen?

Het is goed gegaan, maar had op sommige momenten ook zijn uitdagingen. Voor het eerst te maken krijgen met ISO betekent veel inlezen en soms hele droge stof tot je nemen. Als je dat hele dagen achter elkaar doet, dan ben je er soms wel even klaar mee. 

Gelukkig had ik ook wat andere dingen die ik tussendoor kon doen om de energie en motivatie erin te houden.

Daarnaast moest ik van buitenaf beschrijven hoe de organisatie in elkaar steekt waarvoor ik veel gesprekken moest voeren en onderzoeken. Het is natuurlijk gemakkelijker als je al in de organisatie zit en daarover moet schrijven, dan als je helemaal nieuw bent en het nog helemaal moet leren kennen.

Later in mijn stageperiode kwam ik erachter dat ik beter vooruit had moeten plannen zodat ik vlugger collega’s kon spreken. Om alle developers tegelijkertijd te spreken, kon ik pas drie weken later een moment inplannen. Toen kwam ik erachter dat het handiger was om niet per hoofdstuk te kijken wat er nodig was maar vooruit te kijken. Iedereen in de organisatie is gewoon druk en daar moet je rekening mee houden. Aangezien je dit niet meemaakt tijdens opdrachten op school was dit een goede manier om het te leren en daar ga ik later in mijn stages en werk zeker profijt van hebben.

Hoe ging het met de inhoud van je stageopdracht?

Ik heb BeSite begeleid in het aanvragen en klaarmaken van het bedrijf voor het behalen van een ISO certificering. Dit is voor BeSite belangrijk omdat jullie vaak samenwerken met instanties waarbij een ISO certificering belangrijk is vanwege de veiligheid van informatie. Het is niet de bedoeling dat informatie gemakkelijk gelekt of gehackt wordt, om het heel simpel te zeggen. 

Voordat je de certificering haalt is het de bedoeling dat je je bedrijf volledig doorlicht en kijkt hoe de processen verlopen, geschreven dan wel ongeschreven, welke risico’s zijn er binnen het bedrijf en deze dan ook daadwerkelijk aanpakt.

Het idee van alle betrokkenen was dat we de certificering zouden behalen voor het einde van mijn stage, maar daar werden we al vanaf het begin in teruggefloten. Alleen al omdat de audit, het examen, pas vanaf Q4 in te plannen is. Dat was wel een kleine domper, maar je past je plannen aan en kijkt wat dan wel gaat lukken.

Heb je het gevoel gehad dat er naar je werd geluisterd?

Jazeker! Het was echt mijn opdracht en ik had daarin het voortouw. In het begin heb ik onderzocht welke bedrijven we zouden kunnen inschakelen om ons te helpen bij de certificering. Jurgen en Monique hadden hier al drie bedrijven voor klaarliggen en zelf heb ik ook nog onderzocht welk bedrijf het beste aansloot bij BeSite. Ondanks dat het bijna een jaar geleden was dat ze naar de certificering hadden gekeken, hebben ze dezelfde dag dat ik mijn advies gepresenteerd heb, de knoop doorgehakt en het bedrijf gekozen.

Ook toen we de interne audit hadden die je kan zien als een proefexamen, gaf Jurgen gelijk bij de start van de meeting aan dat ik in lead was en hij wel hoorde wanneer hij iets moest doen. Dat was niet echt schrikken, maar wel wauw, oke, even schakelen en laten we beginnen. Het was dan ook mijn ding, mijn project, maar om het dan alsnog te horen dat ik het echt moest doen, dat was wel cool.

Wat ik ook heb geleerd is dat je terugkoppeling niet moet zien als kritiek maar als feedback, dat vind ik soms nog wel lastig. Vooral tijdens de interne audit kregen we veel vragen waarom er dingen in het rapport stonden en hoe we het zien en doen. In plaats van dat je direct reageert kan je het noteren, over nadenken en op een later moment erop terugkomen.

Wat vond je van het werken bij BeSite?

Dit was mijn allereerste HBO stage. Tijdens mijn MBO stages was het echt gericht op ICT en waren de taken simpeler en anders. Wat me hier heel erg opviel in het begin, was de vrijheid die de werknemers hebben. Denk aan de flexibiliteit in thuiswerken en op kantoor werken. Dat heb ik tijdens mijn vorige stage nooit gemerkt. Ik heb standaard één dag in de week in de Steck gewerkt in Doetinchem. Daar heeft BeSite een flexplek en het ligt op een paar minuten van mijn huis af. Ideaal en scheelde me reistijd.

Het hebben van het vertrouwen dat iedereen zijn werk doet zonder dat je gecontroleerd wordt. Dat geeft je ook een verantwoordelijkheidsgevoel waar je mee om moet kunnen gaan en niet iedereen kan dit (doelend op stagiairs). 

Hoe vond je het team?

Gezellig en een hecht groepje mensen. Op momenten informeel zoals tijdens de gezamenlijke lunch op kantoor. Ze waren ook oprecht geïnteresseerd in wat ik deed. Dat had natuurlijk ook wel te maken met dat er misschien voor hen iets zou veranderen maar ook oprechte interesse in mij, privé, wat ik aan het doen ben en of ik het leuk vind.

Wat vond je van de begeleiding die je hebt gekregen?

Mijn begeleidster heeft me heel goed geholpen met mijn verslagen maar had weinig te maken met mijn project. Enerzijds was daarbij het voordeel dat als ik uitleg gaf over bepaalde zaken, en ik kon het uitleggen waardoor mijn begeleidster het snapte, ik doorhad dat ik de stof eigen had gemaakt. Het was misschien wel handiger geweest als ik een begeleider had gehad die ook betrokken was bij het project, alleen de passende begeleider had al een andere stagiair onder zich waarbij twee teveel zou zijn. Al met al is het goed verlopen.

Wat vond je het fijnste in je stageperiode?

De sfeer, gezellig met zijn allen lunchen. Op een vorige stage deed iedereen vlug een boterham eten en dat was het, maar hier wordt er echt voor gezeten. Dat maakt wel dat er gezelligheid is. En verder flexibiliteit in je werk, de zelfstandigheid en bijkomende verantwoordelijkheid.

Hoe is het sporten je uiteindelijk bevallen?

Zooo, ik keek er echt tegenop als ik op zondag mijn sporttas pakte. Achteraf voelde ik me dan wel goed. Wel heb ik besloten dat ik met een maatje na mijn stage 2x in de week ga zwemmen. Het is toch wel goed voor de gezondheid en ik ben enigszins wel een waterrat, dus dit is een makkelijke instap in het sporten.

Kan je BeSite aanraden als stagebedrijf?

Zeker, het is een leuk bedrijf! Wel moet je om kunnen gaan met de zelfstandigheid die de stage je biedt. Het is niet de bedoeling dat je er misbruik van maakt en later minder oplevert dan dat je had kunnen opleveren. Dat is zonde voor jezelf en het bedrijf.

Naast af en toe een collega ondersteunen met iets, ben ik ook mee geweest naar een beurs in Brussel voor TripService. Dat was wel gaaf dat Jurgen vroeg of ik dat zou willen. Ik was al bezig met een klusje voor TripService en heb me goed ingelezen in de diensten en producten zodat ik niet met een mond vol tanden zou staan wanneer ik aangesproken zou worden. Het leuke was ook dat ik er geen moeite mee had om beursbezoekers aan te spreken en ze op die manier kon doorschuiven naar de TripService collega’s. Zo konden we elkaar helpen en heb ik nog het een en ander bijgeleerd. Het was een leuke ervaring, leuk dat ik hiervoor gevraagd ben en een tripje naar Brussel sla ik niet af.

Heb je nog een tip voor toekomstige stagiairs? 

Dit is een tip waar ik zelf ook veel aan heb gehad en ik denk alle studenten en dat is plannen! Zorg dat je vooruit kijkt naar wat je zelf moet doen, wat je van anderen nodig hebt en wanneer er deadlines zijn. Het bedrijfsleven is drukker dan je denkt en zo voorkom je stress. Had ik geweten hoe het project zou gaan en met de kennis van nu, dan had ik alle gesprekken in het begin al ingepland.

En heb je niets te doen, vraag dan om meer werk. Iedereen is druk met zijn eigen ding en dan is er misschien niet altijd zicht op of je nog iets te doen hebt. Plus dat je je collega kan helpen met het werk.

Wat is je eindcijfer voor BeSite? Na 4 weken gaf je een 8,5. En nu?

Ik zou die 8,5 gewoon houden. Dat is een mooi ruim voldoende cijfer!

Mike heeft in de laatste week in de pauze nog een presentatie gegeven over zijn stageopdracht en zijn ervaring bij BeSite en ons getrakteerd op een goed gevulde snoeppot waar vooral Wouter Spaargaren heel blij mee is. Dank je wel Mike!