Het leven als digital nomad

En dat was dan de maand juli. Was het voor jou een maand zoals bijna alle andere maanden in het jaar? Of was dit een maand waar je vol positiviteit op terugkijkt en het gevoel hebt gehad dat je weer leeft? Voor mij geldt absoluut het laatste en wat ben ik dankbaar dat ik de kans heb gekregen en gegrepen om te leven als digital nomad op het eiland Madeira. Ik vertel je graag over mijn ervaring.

Een typische digital nomad dag

Zoals je misschien al wist heb ik de maand juli op het eiland Madeira doorgebracht als digital nomad. In mijn voorgaande blog heb ik uitleg gegeven wat het begrip digital nomad inhoud. De ervaring van mijn maand wil ik graag met jou delen, maar ook voor mijzelf zodat ik altijd weer terug kan lezen wat mijn gevoel op het moment van schrijven was en zodat ik kan reflecteren of ik dit gevoel nog steeds iedere dag heb. Maar hoe ziet nou een typische dag eruit? Net zoals bij jou gaat in de ochtend mijn wekker (meestal om zeven uur). Iedere dag hebben we een stand-up met het team en daar ben ik zoveel mogelijk bij aanwezig, met natuurlijk een mooi uitzicht. 

Vervolgens heb ik een gewone werkdag zoals ook in Nederland, maar dan wel buiten en in de zon. Ik werk meestal vanaf de coworking space in Ponta do Sol. De vibe is hier erg gaaf, want je bent aan het werk met andere digitale nomads en je kunt tijdens het werken ook perfect netwerken (dank Maurits voor deze prachtige figuranten rol). Het werken in de coworking space is trouwens geheel gratis. Na een heerlijke werkdag is het de traditie dat we naar het water gaan om de werkdag van ons af te wassen en energie op te halen voor de avond. Iedere avond is er wel iets te doen. In de gehele maand juli heb ik niet één keer tv gekeken, iets wat ik in Nederland geregeld doe. We drinken vaak samen een wijntje of een biertje en gaan meestal niet al te laat naar bed, omdat we de volgende dag weer fit willen zijn voor de werkdag.

Je gaat weer leven

Misschien wel mijn belangrijkste levensles die ik heb geleerd is om weer te gaan leven! Iedere dag die ik in Madeira heb geleefd, heeft mij energie gegeven en iedere dag was weer een ontdekking. Dit is een manier van leven die ik een Nederland was kwijtgeraakt. In Nederland leven we toch behoorlijk volgens een vast ritme en miste ik de spontaniteit van het leven. Deze spontaniteit wil ik zeker blijven vasthouden! Maar wat waren dan de activiteiten waarvan ik zoveel energie kreeg?

  • Op Madeira heb ik mijn PADI (duikbrevet) behaald, iets wat al langer op mijn bucketlist stond;
  • Met andere digital nomads hebben we veel gehiked en het eiland verkend;
  • Het ontmoeten van nieuwe mensen en het aanhoren van elkaars verhalen en dat onder het genot van een borrel natuurlijk;
  • Het volgen van sportlessen en iedere vrijdagmiddag tennissen;
  • Het volgen van o.a. een schilder workshop en vervolgens je schilderij verkopen of het volgen van een start-up workshop en je eigen bedrijfsidee daar pitchen (zie foto’s).

Waarom werken we altijd volgens het vaste ritme? 

Een vraag die ik mijzelf vaak stelde tijdens mijn verblijf op Madeira was waarom we het hele jaar werken voor de drie vakantieweken in de zomer? Je kent het vast wel, het moment dat je vakantie hebt en dan dat heerlijke gevoel hebt van ‘even drie weken niets en ik kan doen wat ik wil’. Waarom kan je het hele jaar niet doen wat je wilt? Natuurlijk, er moet gewerkt worden, maar waarom zouden we dat altijd maar vanaf hetzelfde bureau doen?

Ik heb deze hele maand het vakantiegevoel gehad, maar ook het gevoel dat ik met heel veel plezier veel werk heb verzet. En natuurlijk, niet voor iedereen is dit mogelijk en niet iedereen ambieert deze manier van leven. Maar ben je op dit moment echt zo gelukkig als dat jouw Instagram feed doet geloven? Voor mij is dit een volmondige JA! En dit geluk wil ik vast blijven houden. Hoe ik dat precies ga doen zou ik op dit moment nog niet weten, maar dat komt nog wel.

Hoe reageerde mijn omgeving, collega’s en klanten? 

Natuurlijk is een maand niet heel erg lang, maar wel lang genoeg om deze manier van leven te ervaren. Het leuke ervan is dat eigenlijk iedereen in mijn omgeving heel positief reageerde en het net zoals mij deze maand heel snel vond gaan. Wel kreeg ik de vraag wat het je oplevert. Natuurlijk ga ik zeggen dat het je heel veel oplevert, maar voor mij waren dit de belangrijkste dingen:

  • Je leert jezelf weer kennen en kunt afscheid nemen van de verwachtingen die door jouw omgeving worden opgelegd of je jezelf oplegt. Hier heb ik in Nederland erg veel moeite mee gehad en ik kon dit hier beter loslaten;
  • Je leert dat iedere dag een dag is die telt en daardoor weer gaat leven in plaats van op de bank gaan liggen om de hele avond te gamen of iets anders;
  • Dit leven is natuurlijk heel erg goed voor je taalontwikkeling, niet dat ik na deze maand perfect Engels kan spreken maar het is zeker verbeterd;
  • Je vergroot je professionele en sociale netwerk heel erg snel, voornamelijk met developers, marketeers en ondernemers. Maar ook hele interessante mensen, zoals in mijn geval bijvoorbeeld de producent van Macklemore’s (bekende rapper) nummers. 
  • Je maakt vrienden voor het leven! 

Vind ik het dan jammer om naar huis te gaan? Nee, zeker niet. Ik ben blij dat ik mijn vriendin, vrienden, familie en collega’s weer kan zien! De Nederlandse gezelligheid weer kan opzoeken, maar deze manier van leven heeft zeker mijn ogen doen openen en ik wil dit zeker vaker gaan doen.

Geen excuses, als je dit wilt kan jij dit ook doen! 

Durf jij jezelf in het diepe te gooien? Ik vond het zelf ook heel spannend, zoals te lezen is in mijn voorgaande blog. Maar kom alsjeblieft niet met excuses als, ik ben te oud voor dit of ik heb een gezin en moet daardoor in Nederland blijven. Als je dit echt wilt!? Ga het gesprek aan met je partner, je werkgever en ik weet zeker dat je eruit komt met elkaar. Je leeft tenslotte jouw leven en niet het leven van wat een ander van je verwacht! 

NomadX is een organisatie die overal ter wereld digital nomad communities opstart en je kan helpen met je eerste ervaringen als digital nomad. 

Tot slot, wil ik mijn werkgever en mijn huisgenoten bedanken voor deze geweldige ervaring!

OF COURSE, LIFE IS GOOD!